Motorrijles

Behaal je AVB en AVD bij Autorijschool AMER

Het ultieme gevoel van vrijheid en voor vele een droom. Bij Autorijschool AMER kun je snel je motorrijbewijs halen en veilig en zelfverzekerd de weg op. De lessen worden afgestemd op jouw niveau, we nemen de tijd om jou de juiste vaardigheden goed aan te leren.

Je kunt gratis gebruik maken van handschoenen, helmen, jassen en broeken. Deze zijn in alle maten aanwezig. Je lest altijd met dezelfde motor, een Kawasaki ER-6N en met een vaste instructeur.

Een les duurt 60 minuten en kost €35,-, maar je kunt ook voor een van onze complete pakketten kiezen inclusief praktijkexamen en een gratis theorieboek.

 

Theoriecursus

Voordat je aan het AVD examen mag deelnemen, moet je je theorie-examen halen.

Algemene Voertuig Beheersing (AVB)

 

De lessen

Eerst gaan we oefenen op een parkeerterrein. Je leert de motor kennen door te oefenen met de basisvaardigheden. Zo oefenen we met inparkeren, stoppen en bochten maken. In totaal zal je twaalf oefeningen moeten beheersen. Deze zijn verdeeld over vier clusters. De instructeur bespreekt altijd je sterktes en zwaktes. Jij weet dus precies waar je nog aan moet werken. Wanneer je hier klaar voor bent, kun je je AVB-examen doen.

Het examen

Het AVB-examen vindt plaats bij het CBR. De examinator zal je vragen om zeven oefeningen uit te voeren. Van deze oefeningen, moet je er minstens vijf foutloos uitvoeren. De foute oefeningen mogen niet in hetzelfde cluster zitten. Ben je geslaagd? Dan gaan we op naar je AVD! Gezakt? dan oefenen we gewoon nog even verder.

Algemene Verkeersdeelname (AVD)

 

De Lessen

Nu je de motor volledig onder controle hebt, gaan we samen de weg op. Zo gaan we werken aan een goede verkeersparticipatie en anticipatie. Het is belangrijk dat je je altijd bewust bent wat er om je heen gebeurt. Vooral als motorrijder ben je immers kwetsbaar op de weg. Kijkgedrag is dan ook een belangrijk onderdeel van deze lessen. Zo kun jij veilig de weg op. We zorgen dat je alle verkeerssituaties onder controle hebt. Van snelwegen tot woonwijken. Aan het einde van iedere les bespreken we je ontwikkeling. Wanneer jij er klaar voor bent, vragen we het AVD-examen aan. Doordat wij onze examens slim inkopen, hoef jij hier nooit lang op te wachten.

Het examen

Voor het AVD-examen gaan we naar het CBR. Je maakt kennis met de examinator, die uitlegt wat je kan verwachten. We gaan samen naar het parkeerterrein. Daar doe je een oogtest en beantwoordt vragen over de motor. Vervolgens ga je de weg op en rijdt een route van 35 minuten. De examinator volgt je, samen met de instructeur wanneer jij dit wilt. Je eindigt altijd bij het CBR, waar we weer naar binnen gaan. Je hoort meteen of je geslaagd bent. Zo ja, dan kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Regulering

 

Gezondheidsverklaring

Voordat je je AVB-examen aflegt, dien je in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring. Deze vraag je aan via het CBR. Dit bewijst dat je lichamelijk en psychisch gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen.

A, A1 en A2 rijbewijs

Vanaf juli 2017 zijn er nieuwe regels m.b.t. het motorrijbewijs. Het is afhankelijk van je leeftijd en ervaring welk rijbewijs je behaald. Het soort rijbewijs bepaald op welk type motor jij mag rijden.

Ben je jonger dan 20? Dan slaag je voor je rijbewijs A1. Dit betekent dat je op lichte motoren mag rijden, van maximaal 125cc oftewel 11 kilowatt. Je mag al beginnen met lessen op je 17e, maar voor je examens moet je 18 zijn.

Ben je 20 jaar? Dan slaag je voor je rijbewijs A2. Wanneer je geslaagd bent, mag je rijden op een middelzware motor, met een vermogen van maximaal 35 kilowatt. Je moet minimaal 20 zijn om te beginnen met lessen en je examens.

Ben je 21 jaar en een beginner? Dan slaag je voor je rijbewijs A met code 80. Je mag dan rijden op een middelzware motor of een zware motor met drie wielen. Na 2 jaar, of wanneer je 24 wordt, vervalt de code. Je mag dan op alle zware motoren rijden.

Ben je ouder dan 24 of al 2 jaar in het bezit van je A2? Dan slaag je voor je rijbewijs A. Bij dit rijbewijs heb je geen beperkingen! Je mag op alle zware motoren rijden.

Wil je meer informatie? Bekijk dan even de website van de Rijksoverheid. Hier staan alle regels uitgelegd.